Jakie garnki na indukcję będą odpowiednie?

Płyty indukcyjne bez wątpienia obecnie cieszą się coraz większą popularnością, dla tego że wyróżnia je wiele zalet. Przede wszystkim wskazać należy tu energooszczędność, która jest znacznie większa w odniesieniu do opcji gazowych. Ważną cechą jest także znacznie większe bezpieczeństwo podczas użytkowania. Dodatkowo istotnym jest łatwe utrzymanie płyty w czystości. Przygotowywane potrawy nie przyklejają się do jej powierzchni co ułatwia użytkowanie. Warto podkreślić również, że płyta indukcyjna o wiele szybciej się nagrzewa niż pozostałe płyty, a zatem jakie garnku na indukcję będą najlepsze?

Płyta indukcyjna to wiele plusów, jednak czy są też jakieś minusy?

Owszem, oprócz niewątpliwych atutów jakie posiadają płyty indukcyjne, pojawiają się także negatywne aspekty. Przede wszystkim, gdy zdecydujemy się na taką opcję liczyć musimy się z dodatkowym kosztem. Niezbędne bowiem jest dokonanie wymiany garnków oraz patelni. Konieczny jest zakup specjalnie dedykowanych garnków, które przeznaczone są do tego typu płyt. Nie występuje w ich wypadku zjawisko osmalania i gromadzenia na spodzie brudu, który wpływa na wolniejsze gotowanie.

Przeczytaj również: Jaką płytę indukcyjną kupić?

Co wyróżnia garnki przeznaczone do płyt indukcyjnych?

Garnki, które użytkować można na tego rodzaju płytach wykonane są z ferromagnetyku, który podlega działaniu magnetycznemu. Kontakt dna garnka z płytą powadzi do uruchomienia pola magnetycznego, czego konsekwencją jest rozpoczęcie procesu nagrzewania. Próby stosowania zwykłych garnków będą bezskuteczne, a gotowanie nie będzie możliwe, dlatego, że płyta wykrywa jedynie powłokę, którą pokryte są garnki do tego przeznaczone.

Jak wybrać odpowiednie garnki do indukcji by móc cieszyć się szybkim i energooszczędnym użytkowaniem?

Gotowanie na indukcje - jakie garnki na indukcje kupić - zaRABATowani.plPodczas wyboru odpowiednich garnków najistotniejszym jest zwrócenie uwagi na jakość wykonania oraz wykorzystanych do produkcji materiałów. Ma to nie tylko wpływ na żywotność garnków ale także na to jak będą one działać w połączeniu z płytą. Istotnym jest by dno garnka było solidne, i grube. Złożone być ono musi z kilku idealnie gładkich i płaskich warstw dla tego, że koniecznym jest by przylegało ono dobrze do powierzchni płyty. To z kolei jest niezbędny warunek do tego by indukcja działała właściwie. Odpowiednie wykonanie garnków oraz ich wysoka jakość jest gwarancją efektywnego działania oraz oszczędności zarówno energii jak i czasu podczas codziennego przygotowywania potraw.

Jaka wielkość garnków? Czy trzeba zwrócić na na to uwagę?

Wielkość garnków zależna jest od tego, czy płyta posiada wyznaczone miejsca grzewcze, czy też nie. Istnieją płyty na których miejsce grzewcze jest odznaczone, ale są i takie, które nie posiadają określonych powierzchni. W takim wypadku garnek nagrzewa się w każdym miejscu w obrębie pyty. Zdecydowanie ułatwia to gotowanie, korzystać można wtedy z garnków bardzo dużych jak i bardzo małych.

Ceny garnków do indukcji – czy rzeczywiście są one dużym wydatkiem?

W kwestii garnków do indukcji niestety ceny są nieco wyższe. Producenci starają się tworzyć ofertę dostępną dla każdego klienta, jednak nie zawsze warto skusić się na cenową okazję. Taka okazja często okazać może się nietrafionym wyborem, ponieważ garnki kupione po niższych cenach zwykle wykonane są z mało wytrzymałych materiałów, które w kontakcie z płytą nie tylko ulegają szybkiemu zniszczeniu ale także nie działają w należyty sposób. Często także defektem może okazać się zbyt cienkie dno lub takie, które jest po prostu krzywe. W takim wypadku nie dojdzie do odpowiedniego kontaktu garnka z płytą co uniemożliwi jego nagrzewanie. Warto więc zainwestować w sprawdzone i polecane marki garnków, które od lat cieszą się zaufaniem klientów. W przypadku płyt indukcyjnych jakość wykonania garnków jest szczególnie ważna, i po to by móc w pełni cieszyć się jej energooszczędnością i sprawnością funkcjonowania warto zainwestować w odpowiednie garnki. Pamiętać należy jednak, że tyczy się to także patelni, która również musi być specjalnie przystosowana.